A legjobb történelmi regény

A történelmi regény olvasása, nem tartozik az erősségeim közé. Sokkal jobban szeretem nézni filmen, mint olvasni, miközben folyton azon kapom magam, csak egy gondolat megfejtésén rágódom: ki, miért, és milyen célból ferdítette el, és én most hányadik variációt olvasom, vagy látom. A film kategóriában pedig első gondolatra a Shindler Listája ugrik be.

Ha feltétlenül a legjobb történelmi regényt kellene megneveznem, akkor az Ken Follett: A megfagyott világ lenne. A véres és gyönyörű 20. század.

Esetleg a történelmi romantikus fantasy könyvek közül Diana Gabaldon Az idegen című kötete, ami a második világháborút és a 18. századi Skóciát mutatja be egy 20. századi felvilágosult nő szemén keresztül.

Történelmi thriller?

A történelem bíborral áztatott és borzalmas, így nem szeretem annyira olvasni a történelmi kalandregényeket, inkább a politikai thriller bestseller könyveket díjazom. Kivételt képez a rendszerváltás utáni időszak, ami elsősorban a szüleim bőrén éreztette magát, én másodkézből már a lenyomatát hordozom.

Ide vág és összefüggésében említhető az én könyveimmel a HBO sajátgyártású kínálatában megjelent, több díjat nyert, és óriási sikert aratott Aranyélet sorozat. Jól elkapta és mint egy papírtörlő, tűpontosan itatta fel a nézőkkel a kárpótlási jeggyel üzérkedő, biztosítási csalásokat elkövető átlagpolgárok hétköznapjait a maga sárgás jeleneteivel; bár kétlem, hogy a fiatalabb nemzedék ebből bármit is átérzett.

Ezt a korszakot, amit én is górcső alá vettem, főleg az Előjog és Játékszerek könyveim esetében, könnyű volt előcsalni magamban. Számunkra és a szüleink számára pedig egészen nosztalgikus. Épp ezért látom az olvasóim között azt a rengeteg ötven feletti hölgyet és kevésbé a huszonéves korosztályt. Az idősebbek más szemmel nézik, ami roppant megtisztelő.

Hasonló képet kap az olvasó tőlem is abból az időszakból, csak az én esetemben a máig feltáratlan leszámolásokra kínál egy alternatívát a történet. Koncessziós jogokra vagy az olajbizniszre fókuszál, egészen napjainkig kíséri az olvasót és a vakcinabiznisz körüli találgatásokat kívánja felszínre hozni. Fikciós részekkel és egy igaz szerelmi történet alapjaival. Ugyanakkor az Amerikában játszódó jelenetek kontrasztjának ábrázolása valódi kihívás volt a számomra, még akkor is, ha éltem azokban az országokban, amikről írok. Csak épp nem éltem akkor, amikor játszódik.

Leave a Comment

Kosár

“Uh, oh, wow.. Letehetetlen”

…, imádtam minden oldalát, már a legelső oldaltól kezdve magával ragadott. Érdekes volt belecsöppenni Tamássyék világába.

Legújabb értékelések