A kortárs krimi kezdetei: a Budai Milliárdosok

Bár műfaját tekintve krimi, Tőke Péter Budai Milliárdosok című művét sokan inkább történelmi regénynek tekintik, és akként olvassák.

Nem egy véleményben hallom, hogy saját gyermekkorát idézi fel az olvasóban.

Magyar krimi modern életérzéssel

Ezt a korszakot, amit én is górcső alá vettem, főleg az Előjog és a Játékszerek könyveim esetében

Nem volt nehéz felidézni ezt a korszakot. Számunkra és a szüleink számára ezek a könyvek egészen nosztalgikusak. Épp ezért sok az olvasóim között, az ötven feletti hölgy. Az idősebbek más szemmel nézik, ami roppant megtisztelő.

Ennek az időszaknak az életérzését dolgozom fel én is. Az én történetem azonban a máig feltáratlan leszámolásokra kínál egy fikciós alternatívát. Koncessziós jogokra vagy az olajbizniszre fókuszál. Egészen napjainkig kíséri az olvasót és a vakcinabiznisz körüli találgatásokat kívánja felszínre hozni. Mindez persze fikciós részekkel és egy igaz szerelmi történet alapjaival.

Ugyanakkor az Amerikában játszódó jelenetek kontrasztjának ábrázolása valódi kihívás volt a számomra, még akkor is, ha éltem azokban az országokban, amikről írok. Csak épp nem éltem akkor, amikor játszódik.

Elgondolkodom néha azon, hogy találkozhatott egymással abban az időben az Előjogból Tamássy Ábris Tibor Peter Sheldon Andrásával. Ezt könnyű elképzelni.

Megfelelni napjaink kihívásának

Tőke Péter regényének olvasása után már elképzeltem, hogy ilyen kortárs krimi tölti meg majd a polcaim. Sosem gondoltam volna viszont, hogy húsz év múlva pont én három könyvvel gazdagíthatom ezt a színes palettát. Megtisztelő és egyben fura érzés párhuzamot vonni egy ilyen – nem csak számomra – meghatározó mű kapcsán.

Az Előjog és a Játékszerek című regényeim érintik legnagyobb részben azt az időszakot, az ügyeskedő Magyarországot a zavaros, homályos törvényhozásban sündörgő pénzemberek – cápák – felemelkedését (hasonlóképpen a Budai Milliárdosokhoz) és igen, domináns főszereplőt is rittyentettem, mindjárt hármat is.

Utóbbira azért van szükség, hogy a megfelelő mondanivaló oly módon érkezzen meg az olvasóhoz, olyan nyelven és stílusban, amit képes befogadni és még szeretni is tud, ahogy azt már a korábbi gondolatmenetben is feltártam.

Leave a Comment

Kosár

“Uh, oh, wow.. Letehetetlen”

…, imádtam minden oldalát, már a legelső oldaltól kezdve magával ragadott. Érdekes volt belecsöppenni Tamássyék világába.

Legújabb értékelések